Voor veel beroepen nodig

vog aanvraag

Tegenwoordig is een justis vog aanvragen geen uitzondering, steeds vaker wordt er een verklaring gevraagd die bewijst dat je geen strafblad hebt. Of tenminste niks hebt gedaan wat een belemmering zou kunnen zijn voor je werk, werkgevers maar ook verenigingen willen graag op je kunnen vertrouwen. Naast de wettelijke verplichting, kan een werkgever ook een VOG vragen als dit niet wettelijk is verplicht. Je ziet het ook steeds vaker bij sollicitaties dat de verklaring een eis is.

Je werkgever bepaalt

Stel dat je een sollicitatie hebt en je toekomstige werkgever eist de verklaring, je komt er dus niet onderuit met een justis vog aanvragen. Mag je dat weigeren? Natuurlijk alleen heb je dan direct de kans op die baan verspeeld, een werkgever mag altijd om een VOG vragen. Het hoeft niet te betekenen als je een strafblad hebt, dat je direct de verklaring kunt vergeten. Bij de dienst Justis kun je hier ook informatie over vragen, dan heb je een goed beeld wat je moet doen met de aanvraag.

vog aanvraag

Waar is een VOG voor nodig?

Zoals eerder verteld mag een werkgever zelf bepalen of die een VOG vraagt, maar er zijn ook wettelijke verplichtingen bij bepaalde beroepen. Personeel in de zorg moet verplicht een verklaring overleggen, gastouders en mensen die in de zorg werken. Wil je een functie bekleden waarbij je met grote sommen geld omgaat, ook hiervoor dien je een VOG te kunnen overleggen. Maar ook beveiligers en chauffeurs van een taxi of een bus, op deze manier zijn er veel beroepen.